Obstetrica – ginecologie

Obstetrica – ginecologie

Recomandarea generala pentru examenul ginecologic este de a se efectua anual sau cel putin o data la doi ani, tinand cont ca tratarea precoce a diverselor afectiuni ginecologice diminueaza riscul complicatiilor si previne cronicizarea bolilor.

 

Testul Babes Papanicolaou

Un test de rutina si necostisitor, in cadrul consultului ginecologic, este testul Babes Papanicolaou (PAP) care se face prin analiza de laborator a unei probe de secretie prelevata de la nivelul colului uterin. Acesta poate sa ofere informatii despre modificari celulare aparute la nivelul colului uterin, si este recomandat a se realiza perioadic in functie de varsta si rezultatele anterioare, in vederea depistarii precoce a cancerului de col uterin.
Biopsia de col uterin este recomandata atunci cand exista dovada prezentei unor celule anormale la nivelul colului uterin, pentru a putea determina natura problemei existente. Biopsia moderna se realizeaza fara dilatarea colului si este nedureroasa.

 

Testul HPV

Testul HPV (Human Papilloma Virus) se face pentru a depista infectia cu HPV si pentru a determina genotipul de HPV prezent.

 

Inseminarea intrauterina

Inseminarea intrauterina (IUI) este o procedura de reproducere asistata ce presupune introducerea artificiala a spermei (pregatite in prealabil) direct in uter. Procedura este insotita de tratamente de stimulare si monitorizare a ovulatiei.

Categoriile generale de inferitlitate ce pot raspunde bine la IUI sunt:

 • infertilitate cauzata de cantitatea redusa de spermatozoizi
 • tranzitul defectuos al spermatozoizilor activi in tractul reproductive superior al femeii
 • prezenta unei bariere la nivelul tractului genital superior al femeii
 • endometrioza

Ecografia ginecologica

Ecografia ginecologica este o investigatie neinvaziva si nedureroasa, care se poate practica transabdominal sau trasvaginal si care poate sa ofere informatii suplimentare pretioase in determinarea sau monitorizaea diverselor afectiuni ale aparatului genital feminin.

Ecografia ginecologica este recomandata pentru investigarea cauzelor durerilor pelvine si a problemelor menstruale, a problemelor de infertilitate, simptome ale bolii inflamatorie pelvina, evaluarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet), evaluarea endometrului, suspiciuni post chirurgicale sau post natale, sangerare post menopauza, etc.

 

Ecografia de sarcina

Ecografia de sarcina este o metoda de diagnostic rapida si lipsita de nocivitate, care permite obtinerea de date morfologice si functionale precise si este recomandata in fiecare trimestru de sarcina.

Ecografia din primul trimestru se poate face si vaginal, atunci cand prin examinarea abdominala nu se pot obtine suficiente date, si aceasta permite obtinerea de informatii despre:

 • localizarea sacului gestational
 • prezenta sau absensa semnelor de viabilitate embrionara
 • numarul de embrioni
 • examinarea uterului

Ecografia de sarcina din trimestrul II si III este utila pentru:

 • viabilitatea fetala, numarul fetilor si prezentatia fetala
 • estimarea cantitatii de lichid amniotic
 • localizarea placentara
 • determinarea varstei gestationale
 • elemente de anatomie fetala (ecogfrafia morfologica fetala)
 • examinare uterina/anexiala

 

Ecografia 3D/4D

Se poate face oricand dupa 12 saptamani de sarcina, dar perioada ideala pentru obtinerea celor mai bune imagini este 28-32 saptamani de sarcina. Calitatea imaginii este determinata in primul rand de performantele aparatului folosit, dar si de factori subiectivi, cum ar fi: cantitatea de lichid amniotic, varsta sarcinii, pozitia placentara sau experienta personalului medical.

 

Ecografia mamara

Ecografia mamara este o metoda de investigatie de prima intentie la femeile mai tinere, pana in jurul varstei de 40 de ani, si este folosita pentru depistarea anomaliilor mamare descoperite in cadrul consultului senologic (realizat de catre ginecolog). Pentru femeile mai in varsta se recomanda mamografia.

De asemenea, multe studii arata ca investigatiile ecografice precum si cele prin rezonanta magnetica pot aduce informatii suplimentare pretioase fata de mamografie, prin detectarea cancerelor de dimensiuni mici, care nu sunt detectabile prin mamografie – in special in cazul sanului dens.

Ecografia mamara este indicata ca metoda de screening pentru femeile care:

 • au tesut mamar dens (adica predomina tesutul epitelial, grasimea regasindu-se in proportie mai mica)
 • au implant siliconic si prea putin tesut care sa fie vizibil mamografic
 • sunt insarcinate si astfel nu pot expuse razelor x (folosite in cadrul mamografiei)
 • au risc crescut de cancer de san – bazat pe istoricul familial, istoricul personal de cancer de san, sau rezultate atipice la biopsii anterioare.