Cateva informatii despre dezvoltarea fatului
„Exista doua moduri de a-ti trai viata. Unul ca si cum nu ar exista miracole. Celalalt ca si cum totul ar fi un miracol.” Fiecare copil este un miracol.
Conceptia umana reprezinta momentul începerii unei noi vieti, rezultata prin contopirea nucleului ovulului cu al spermatozoidului si care defineste deja din punct de vedere genetic noua fiinta umana. Spermatozoidul si ovulul aduc fiecare cite 23 de cromozomi. Combinatia rezultata din 46 de cromozomi formeaza o structura cromozomica noua, unica, numita zigot.
Incepand cu o singura celula care este zigotul, fiecare celula a copilului in dezvoltare contine 3 miliarde de perechi de baze azotate.
Informatia genetica continuta in nucleu este o biblioteca fantastica de informatii. La momentul conceptiei cantitatea de informatii depozitate in fisierele acestui hard disc genetic care este AND-ul este de 50 ori mai mare decat informatiile cuprinse in intregul set al Enciclopediei Britanice.
Fertilizarea
3 saptamani
Inima in dezvoltare a copilului incepe sa bata la aprox 21 de zile de la fertilizare.
Sistemul nervos incepe sa se dezvolte in timpul celei de a treia saptamani de sarcina, iar pana la inceptul celei de a 5a saptamani creierul se divide in 5 vezicule cerebrale primitive.
5 saptamani
Rinichii permanenti apar in saptamana a 5-a si incep sa functioneze aproximativ sase saptamani mai tarziu.
6 saptamani
Undele cerebrale ale copilului in dezvoltare sunt masurabile pentru prima data in cea de-a sasea saptamina de sarcina.
Diafragma se formeaza la sase saptamani si este completa pana la 8 saptamani de sarcina.
Sughitul a fost observat inca de la aceasta faza timpurie.
Deoarece uterul este relativ insensibil la atingere, iar trupul embrionul este inca atat de mic, mama nu poate simti primele miscari ale bebelusului care incep la aproximativ sase saptamani.
Sfarsitul saptamanii 6
Marimea aproximativa la 6 saptamani este de aprox. 22-24mm.
7 saptamani
Formarea sistemului imun incepe la 7 saptamini, cand limfocitele B, un tip de celule sanguine, apar in ficat. La 10 saptamani acestea sunt prezente in splina si in sange. Deja la 11 saptamani apar dovezile competentei imunologice, care este definita ca abilitate de a lupta impotriva infectiei.
Bebelusul are celule care formeaza mugurii gustativi la inceputul saptamanii a saptea. Embrionul are mai multi muguri gustativi si o mai larga distributie a lor, decat pot fi vazuti pe limba adultului.
Incepand cu 7 saptamani copilul are abilitatea de a-si roti capul si isi atinge fata cu mainile in acest stadiu. Embrionul de 7 saptamani a fost fotografiat sugandu-si degetul.
Sexul genetic al fiecarui individ este definit din momentul conceptiei, dar organele sexuale interne incep sa se formeze la 6 – 7 saptamani.
Desi aspectul exterior al organelor genitale la baiat si fetita sunt asemanatoare in stadiile timpurii de dezvoltare, genul copilului poate fi indentificat vizual doar la 12 saptamani.
Perioada embrionara – care se intinde de la conceptie pina la 8 saptamani inclusiv – este importanta pentru dezvoltarea umana, pentru ca dezvoltarea celor mai importante organe se produce in aceasta perioada.
8 saptamani
Sfarsitul saptamanii 8
Receptorii cutanati pentru durere, caile senzitive din maduva spinarii si talamusul sunt structurile nervoase necesare pentru receptionarea durerii. Ele incep sa se formeze in saptamana a 8-a si sunt operationale in sapt a 13-a. Prima activitate cerebrala detectabila ca raspuns la noxe si stimulare dureroasa apare prima data intre 9 si 10 saptamani. Intregul corp – cu exceptia spatelui si varfului capului raspund la stimularea dureroasa, pe la 13 saptamani jumatate.
De la 9 saptamani pana la nastere copilul se numeste fat. “Fat” este un cuvant latin care inseamna urmas.
9 saptamani
Ochii se inchid la 9 saptamini si ramin inchisi pina la 26 de saptamini. Deoarece muschii oculari se dezvolta foarte de timpuriu este posibil sa vezi miscarile rapide ale globilor oculari in timpul somnului sau cind isi schimba pozitia.
Buzele sunt acum complet formate.
10 saptamani
In a zecea saptamana de viata copilul poate sa produca atat miscari lente cat si miscari rapide, cu membrele inferioare si cele superioare. Unghiile incep sa se dezvolte in timpul saptamanii 10.
Marimea la 10 saptamani este de aprox. 60 mm.
16 saptamani
Trimestrul al doilea de sarcina: 3 – 6 luni
In acesta perioada se remarca o achizitie rapida de functii noi. Incepand cu varsta de 14 saptamani, fatul are deja miscari de deglutitie. Fatul poate raspunde la starile emotionale ale mamei, prin intensificarea activitatii motorii sau a frecventei cardiace.
Trimestrul al treilea de sarcina: 6-9 luni
Aceasta perioada se caracterizeaza printr-o crestere in dimensiune a fatului care implica predominant tesutul celular subcutanat si masa musculara.
Link util: www.justthefacts.org/continue.asp