În limba română cuvântul rană, conform dictionarului, înseamnă ruptură interioară sau exterioară a unui tesut sau a unor tesuturi din corpul unei fiinte vii.
În limbajul obişnuit, în comunicarea medic – pacientă, privitor la starea colului uterin este utilizat uneori termenul de rană pe colul uterin pentru o stare care nu corespunde întelesului cuvântului rană aşa cum este prezentat în aliniatul de mai sus, şi care stare a colului uterin este, în fapt, o stare normală. Asemenea utilizări ale cuvântului rană induc pacientelor multă îngrijorare şi teamă.
Această îngrijorare şi teamă este indusă şi de credinta (mitul) că rana produce cancer.
De fapt, nu rana produce cancer, ci cancerul produce rana.
Starea normală a colului uterin pentru care se utilizează inadecvat termenul de rană este prezenta unei mucoase de culoare roşie (epiteliu cilindric unistratificat) pe suprafata colului uterin în jurul orificiului extern al colului uterin. Acest tip de mucoasă se găseşte şi în canalul colului uterin. TERMENUL MEDICAL UTILIZAT, în actualitate, PENTRU ACEASTĂ STARE ESTE ECTROPION.
Prezentăm mai jos care sunt cauzele rănilor de pe colul uterin, şi subliniem că rănile pe colul uterin sunt, de fapt, rare.
Cauzele rănilor pe colul uterin:
- cancere (tumori maligne)
- inflamatii cronice granulomatoas
- tuberculoză
- sifilis
- traumatisme mecanice
- traumatisme chimice
- traumatisme termice
În actualitate:
- se poate lămuri, în timp scurt, dacă este sau nu rană pe colul uterin
- se poate pune, în timp scurt, diagnosticul corect pentru fiecare tip de rană
- se poate face tratament eficient pentru fiecare situatie
Testul Babes-Papanicolaou aduce informatii pretioase in demersul diagnosticarii starilor premaligne (precanceroase) şi a starilor maligne (canceroase) ale colului uterin.