Colposcopia – recomandări
Ce este colposcopia?
Colposcopia este o procedură efectuată de medicul ginecolog, pentru confirmarea diagnosticului de infecție cu HPV (virusul papilomatozei umane) la persoanele de sex feminin. Examenul colposcopic este recomandat în cazul în care au fost obținute rezultate pozitive în urma efectuării unui test de screening HPV.
Această investigație constă în examinarea vulvei, vaginului și a colului uterin, cu ajutorul unui microscop binocular, numit colposcop. Acest aparat permite mărirea imaginii de 6 până la 40 de ori.
Cum se pregătim pentru colposcopie?
În primul rând, colposcopia trebuie programată într-o perioadă în care nu sunteți la menstruație. Unii medici preferă zilele 7-12 ale ciclului menstrual. Teoretic se poate efectua procedura și în timpul menstruației, însă, ginecologului îi va fi mai ușor să vizualizeze colul uterin dacă nu există sângerări. Apoi, este important să evitați contactul sexual, timp de 48 de ore înainte de colposcopie. În plus, evitați să folosiți tampoane sau medicamente vaginale, cum ar fi creme sau supozitoare. Toate aceste lucruri pot modifica rezultatul colposcopiei. Și nu în ultimul rând, dacă sunteți o persoană mai sensibilă la durere, luați un analgezic cu 30 de minute înaintea procedurii. Medicamentele care conțin paracetamol sau ibuprofen vă pot face să vă simțiți mai confortabilă în timpul colposcopiei.
Cum se efectuează colposcopia?
Colposcopia se efectuază în cabinetul unui medic ginecolog, durează aproximativ 15-20 minute și începe prin introducerea speculului în vagin pentru a evidenția colul uterin, dupa ce pacienta s-a asezat pe masa ginecologica.
Primul pas este examinarea nativă, ce constă în inspecția cu atenție a întregului tract genital inferior. Urmează apoi aplicarea a două substanțe la nivelul colului uterin si anume solutia de acid acetic 3-5% , respectiv soluția Lugol, pe baza de iod. Aceste substanțe au rolul de a evidenția și a facilita vizualizarea leziunilor colului uterin cu ajutorul colposcopului.
La finalul examinării medicul va trebui să pună un diagnostic colposcopic. În cazul în care se decelază leziuni suspecte, acestea vor trebui biopsiate pentru a obține un diagnostic final histopatologic. Rezultatul histopatologic este emis de către medicul anatomopatolog în aproximativ 2 – 4 săptămâni.
Care sunt indicațiile colposcopie?
Principala indicatie a colposcopiei sunt anomalii celulare descoperite la testul BABES PAPANICOLAU, ce pot însemna o displazie a colului uterin. Adică, o leziune precursoare a cancerului de col uterin, care netratată, în câțiva ani de zile, poate determina apariția cancerului de col uterin. Precizăm că testul BABES PAPANICOLAU, este un test screening și nu unul diagnostic. Astfel că, orice rezultat anormal apărut la acest test va trebui confirmat prin alte teste precum colposcopia însoțită sau nu, de biopsie sau testul HPV.
Mai există și alte indicații, cum ar fi o suspiciune decelată la examenul clinic, o sângerare după contact sexual, infecție genitală persistentă cu o tulpina HPV cu risc crescut pentru displazia de col uterin. Sau pentru urmărirea pacientelor cunoscute cu leziuni precanceroase de grad scăzut (CIN I) sau după tratament conservator.
Marea diferență între testul BABES PAPANICOLAU și examenul histopatologic obținut în urma biopsiei, este faptul că, primul analizează doar celule, în timp ce al doilea analizează un țesut. Însemnând un segment de câțiva milimetri din colul uterin.
Dacă există infecții, acestea ar trebui tratate înainte de examinare. Dacă pacienta este la menopauză, se poate recomanda 2 săptămâni de tratament cu estrogeni, local, înainte de examinare. Colposcopia poate fi efectuată și la gravide, însă se va practica doar dacă este necesară excluderea unui carcinom invaziv.
Este dureroasă colposcopia?
Examinarea colposcopică nu este o procedura dureroasă. Se realizează în general fără anestezie, pacienta poate simți unele crampe menstruale în momentul efectuării biopsiei sau o ușoară senzație de arsură când se aplică soluția de acid acetic. După examinare pot exista secreții vaginale mai închise la culoare. Cauza acestora survine din resturile de soluție Lugol folosită în timpul examinării. În cazul în care s-a efectuat și biopsie, pot apărea unele sângerări pe termen scurt, 1-2 zile. De asemenea, se recomandă evitarea contactului sexual, tampoanele interne, dușurile vaginale. Băile în piscine, saună sau efort fizic foarte intens, ar trebui evitate în următoarele 7 zile post procedură.
Colposcopia reprezintă așadar, o investigație esențială în depistarea și tratarea precoce a leziunilor precanceroase ale colului uterin. Prevenind astfel apariția cancerului de col uterin.
Dr. Oana Maria Pop, medic specialist obstetrică-ginecologie