Dermatita atopică – recomandări generale – Dr. Petruța Moș
Dermatita atopică este o afecțiune cronică întâlnită în special la sugari și copiii mici (85% din cazuri). Totuși, dermatita atopică poate afecta și adulții.
Simptomul principal – pruritul (mâncărimea) duce la scăderea considerabilă a calității vieții, atât a persoanei afectate cât și a anturajului acesteia.
Factori de risc pentru apariția dermatitei atopice
Există o predispoziție genetică pentru apariția acestei afecțiuni. Astfel, dermatita atopică este mai frecventă în cazul unui istoric de atopie în familie. În plus, o serie de factori de mediu contribuie la aspectul și durata bolii. Aceștia includ igiena excesivă, o locuință slab ventilată, care favorizează proliferarea acarienilor și a alergenilor, expunerea în exces la animale de companie, la fum de țigară și poluare industrială.
În majoritatea cazurilor dermatita atopică se atenuează în timp, cu dispariție la vârsta adultă.
Câteva recomandări generale ce determină o frecvență redusă sau chiar evitarea recidivelor puseelor de dermatită atopică
Curățarea pielii în dermatita atopică este foarte importantă, astfel încercați să respectați următoarele recomandări:
- Curățați pielea cu produse special concepute pentru piele alergică, fără a freca pielea; iar apoi clătiți bine pielea.
- Evitați săpunurile alcaline, alegeți geluri de curățare cu un conținut lipidic ridicat;
- Evitați băile prelungite și fierbinți (temperatura apei să aibă aprox: 32-34 grade C);
- Spălați-vă pielea cu mâinile, în loc să folosiți buretele sau mănușa de baie;
- Uscați pielea cu un prosop moale din bumbac prin tamponare (nu frecați pielea);
- Preveniți uscarea pielii prin aplicarea unui produs emolient imediat după baie, pe tot corpul.
De asemenea, este important sa respectați următoarele recomandări legate de stilul de viața și evitarea factorilor de risc:
- Hainele care vin în contact cu pielea să aibă o textură fină și să nu irite, alegând materialele din bumbac sau care permit evaporarea cu ușurință a transpirației;
- Asigurați-vă că hainele spălate sunt bine clătite; puteți opta pentru detergenți hipoalergenici;
- Aerisiți bine camerele și evitați temperaturile prea ridicate în casă și aerul uscat;
- Se recomandă mediile pentru nefumători;
- Utilizați perne, pilote care nu conț in pene;
- Evitați covoarele care rețin mult praf;
- Identificarea și eliminarea posibililor alergeni alimentari;
- Tăiați corespunzător unghiile copilului pentru a evita producerea de leziuni prin scărpinare, leziuni care se pot infecta;
- Se încurajează alăptarea – sugarii care prezintă predispoziție pentru dermatita atopică dezvoltă forme mai ușoare, alăptarea având un rol protectiv; atenție ulterior la diversificarea alimentației;
Nu în ultimul rând, încercați să asigurați un mediu familial armonios pentru copilul dumneavoastră, un nivel bun de comunicare (ce se întâmplă la gradiniță, școală, relații colegiale, etc), fiind cunoscut faptul că stresul are un impact negativ asupra dermatitei atopice.
Dermatita atopică poate fi persistentă în timp și poate că va fi nevoie să încercați tratamente diferite pe parcursul mai multor luni. Așadar, este important sa recunoașteți boala și să vă adresați din timp medicului dermatolog, pentru a începe cât mai timpuriu administrarea tratamentului.
Dr. Petruța Moș, medic specialist dermato-venerologie