Hipotiroidismul si sarcina
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu secretă suficienți hormoni tiroidieni.
Pentru o funcționare normală, organismul uman are nevoie de sisteme de reglare. Reglarea funcționalității organelor se realizează, în principal, prin două sisteme de bază: sistemul nervos și sistemul endocrin. Reglarea endocrină a organismului numită și reglare umorală, este asigurată de către hormonii produși de glandele endocrine. Hormonii sunt substanțe proteice sau lipidice (grăsimi), care sunt sintetizați în glandele endocrine și vărsați direct în sânge de unde vor ajunge la organele țintă, a căror funcționalitate o influențează.
Tulburările de funcționalitate ale tiroidei reprezintă o patologie frecventă la femeia de vârstă fertilă.
CUM FUNCTIONEAZA TIROIDA IN CURSUL SARCINII (pe scurt)
Secreția hormonilor tiroidieni este dependentă de aportul de iod. In lipsa iodului din alimentație, tiroida nu poate produce cantitatea necesară de hormoni pentru a asigura o buna funcționare a organismului. Hormonii produși de tiroidă sunt tetraiodotironina sau tiroxina (T4) și triiodotironina (T3).
Sarcina antreneaza o serie de modificari în organismul femeii, care influentează funcționalitatea tiroidei. Menționăm câteva din acestea:
- Creșterea necesarului de iod: mama reprezintă singura sursă de hormoni tiroidieni pentru făt în primul trimestru de sarcină. Din al doilea trimestru, fătul începe producerea proprie de hormoni tiroidieni; în plus, sarcina antrenează în mod normal o funcționalitate mai accelerată a rinichiului mamei, ceea ce crește eliminarea de iod prin urină. In zonele geografice unde aporturile iodate sunt suficiente, această diminuare este compensată prin creșterea captării iodului din alimentație de către tiroidă; aportul recomandat pentru femeile gravide este de 200µg iod/zi, astfel că dacă medicul recomandă suplimente vitaminice pe perioada sarcinii, majoritatea preparatelor comercializate asigură acest aport, conținând 150µg iodură de potasiu.
- Creșterea sintezei proteinei ce trasportă tiroxina (Thyroid Binding Globulin sau TBG): Hormonii produși de tiroidă (T4 si T3) circulă în sânge purtați de o proteină “cărăuș” numită TBG. Concentrația TBG crește în sângele mamei între a 6-a si a 8-a săptămână de sarcină după care ajunge la o concentrație care se menține constantă. Creșterea concentrației de TGB antrenează o creștere a producției de T3 si T4, fără ca aceste creșteri hormonale să dăuneze mamei și/sau fătului.
- Actiunea tireostimulantă a hormonului corionic gonadotrop (hCG): Hormonul corionic gonadotrop este un hormon produs de placentă în cursul sarcinii. Având o structură asemănătoare cu molecula de TSH (hormon care stimulează tiroida), acesta determină o ușoară stimulare tiroidiană care va duce la rândul ei la o creștere a concentrației sanguine de T4 și o scădere a TSH-ului, modificări hormonale considerate normale în cursul sarcinii.
HIPOTIROIDISMUL
Hipotiroidismul reprezintă totalitatea modificărilor (clinico-paraclinice) determinate de scăderea secreției de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul survine la aproximativ 2% dintre femeile aflate la vărsta reproductivă. Cauza principală a apariției hipotiroidismului este fie carența de iod din unele zone geografice, fie o boală a tiroidei numită tiroidită auto-imună Hashimoto (caracterizată prin apariția anticorpilor care luptă împotriva structurilor tiroidei).
Hipotiroidismul poate fi responsabil de tulburări de ovulație, care reduc fertilitatea feminină. Hipotiroidismul netratat corespunzător poate duce la:
- creșterea procentului avorturilor spontane,
- hipertensiunea de sarcină (preeclampsie),
- dezlipirea placentei
- prematuritate.
Anticorpii secretați în tiroidita Hashimoto sunt foarte rar direct responsabili de tulburări tiroidiene la făt și nou-născut.
Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos central. Copiii născuți în regiunile unde aportul de iod este insuficient, pot prezenta retard de creștere și de dezvoltare intelectuală (cretinism). Hipotiroidismul în sarcină poate fi responsabil de alterarea dezvoltării neuro-intelectuale a fătului, astfel că se recomandă ca toate pacientele însărcinate să-și măsoare concentrația sanguină de TSH (hormon stimulator al tiroidei) pentru a depista și trata la timp un eventual hipotiroidism al mamei.
Tratamentul pentru hipotiroidism se face cu hormoni tiroidieni sintetici: levothyroxina (Euthyrox) și liotironina (rar utilizată, datorită duratei scurte de acțiune și studiilor insuficiente în ceea ce privește riscurile și efectele adverse). Femeile tratate cu levothyroxină înainte de sarcină necesită majorarea dozei cu 30-50% (după caz și în funcție de valorile TSH-ului) după confirmarea sarcinii, iar după naștere se revine în general la doza de dinainte de concepție. În prezent sunt utilizate mai multe scheme terapeutice, iar adaptarea dozelor se face la fiecare 4 săptămâni, funcție de valoarea TSH-ului. Levothyroxina trebuie administrată cu 30-45 minute înainte sau după administrarea meselor sau produselor ce conțin fier, soia și multivitamine (de obicei, dimineața pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de micul-dejun). Tratamentul cu hormoni tiroidieni este perfect compatibil cu alăptarea.