Histerosonografie
Histerosonografia este o examinare ecografică endovaginală ce are ca scop studiul precis al cavității uterine. Necesită introducerea de ser fiziologic steril în interiorul uterului, cu ajutorul unei sonde sterile.
Când se realizează?
In prima parte a ciclului menstrual, până în ziua 14, în absența sângerării.
- sângerări anormale de origine genitală;
- suspiciunea sau nevoia de confirmare a formațiunilor dezvoltate în interiorul cavității uterine: polip, fibrom;
- bilanț preoperator înainte de histeroscopie;
- studiul mucoasei uterine (endometru);
- bilanț înainte de FIV (fertilizare in vitro).
- Infecții;
- Prezența steriletului;
- Sarcina.
Pacienta trebuie să aibă vezica urinară goală și se va așeza în pozitie ginecologică. După introducerea speculului, colul uterin este bine dezinfectat și o sondă sterilă de unică folosință din plastic este introdusă prin colul uterin în cavitatea uterină. Cu ajutorul unei seringi sterile se introduce serul fiziologic în cavitatea uterină. După retragerea speculului, sonda ecografică endovaginală este introdusă în vagin. Serul fiziologic poate fi introdus în cavitatea uterină sub control ecografic, evitându-se astfel distensia excesivă și dureroasă.
Durata examinării: 20 min.
Această examinare este nedureroasă. Un lejer disconfort asemănător cu durerile menstruale poate fi prezent imediat după examinare. Administrarea unui comprimat de Paracetamol 500mg sau Nospa 40mg cu 10 minute inainte de examinare, previne apariția acestui disconfort. Mici sângerări pot persista după examinare timp de 24 ore.
Dr. Daniela Pintican, medic specialist obstetrică-ginecologie