Laser Hair Removal – Epilare Definitiva Laser

EPILAREA DEFINITIVA LASER

Epilarea laser reprezinta procedura medicala de indepartare a parului nedorit din punct de vedere cosmetic sau responsabil de patologii cutanate. Aceasta consta in emiterea de catre laser a unei lumini ce va fi absorbita de pigmentul (melanina) de la nivelul radacinii firului de par si convertita in caldura. Caldura astfel rezultata va distruge ireversibil foliculul pilos (radacina firului de par), fara a afecta tegumentul inconjurator.
Primele aparate laser destinate indepartarii firului de par au fost aprobate in 1996. De atunci si pana in prezent, s-au facut progrese remarcabile in ceea ce priveste eficienta si siguranta tehnologiei laser. Laserul Alexandrite 755 nm reprezinta standardul de aur in epilarea definitiva si este de electie la persoanele cu piele deschisa la culoare (fototip Fitzpatrick I-III). Acest tip de laser este recunoscut ca fiind eficient si sigur. Desi laserul tip Alexandrite este eficient si la persoanele cu piele inchisa la culoare, pentru evitarea posibilelor efecte adverse nedorite (roseata intensa, modificari de culoare permanente sau tranzitorii) , laserul Nd-Yag 1064 nm este de preferat pentru pielea inchisa la culoare (fototip Fitzpatrick IV-VI).

Prețurile procedurilor laser pot fi accesate aici TARIFE sau aici DERMATOLOGIE

Indicatiile epilarii laser sunt multiple: 

 • Hirsutism: prezenta la femei sau copii de fire de par groase, inchise la culoare, in numar mare, cu distributie de tip masculin ( barbie, buza superioara, piept, areole mamare, linia alba abdominala, fata interna coapse). Se estimeaza ca aproximativ una din douazeci de femei sufera de aceasta afectiune. Desi in marea majoritate a cazurilor (aproximativ 95%), hirsutismul se asociaza cu o sensibilitate crescuta a radacinii firului de par la nivelul normal de hormoni androgeni circulanti, el poate ascunde si afectiuni endocrine importante de natura suprarenaliana, hipofizara, ovariana (ex. sindromul ovarelor polichistice) sau exogena (steroizi anabolizanti, testosteron). In acest caz procedura laser trebuie precedata de dozari hormonale adecvate si consult endocrinologic in functie de caz.
 • Hipertricoza: crestere excesiva a parului in zonele non-androgen dependente (cele localizate in afara zonelor mai sus mentionate).
 • Pseudofoliculita: reactie inflamatorie de corp strain secundara firelor de par incarnate aparute in urma rasului, manifestata prin iritatie, papule (bubite rosii) si pustule (bubite cu puroi). Aceasta afectiune apare cel mai frecvent in zona barbiei si a gatului la barbatii cu par ondulat.
 • Foliculita recurenta infectioasa (bacteriana, mai rar micotica sau virala) postepilare clasica (lama de ras, ceara, epilator).
 • Acnea keloidiana nucala: inflamatie la baza firelor de par din zona cefei ce evolueaza spre formarea de cicatrici hipertrofice, desfigurante. Aceasta afectiune afecteaza mai frecvent persoanele de rasa neagra. Indepartea laser a firelor de par este cu atat mai eficienta cu cat este efectuata cat mai precoce, anterior formarii de ciactrici.
 • Boala pilonidala: afectiune inflamatorie cronica a tegumentului si tesutului subcutanat, provocata de cresterea anormala a firelor de par de la nivelul santului interfesier. Indepartarea laser a firelor de par din zona afectata s-a dovedit extrem de eficienta in prevenirea recurentelor post-chirurgicale.
 • Indepartarea parului nedorit din punct de vedere estetic, desi in cantitate si distributie fiziologica, si respectiv, reducerea costurilor, timpului petrecut si neplacerilor asociate epilarii clasice.

Firul de par prezinta 3 faze de dezvoltare ce se repeta ciclic:

anagen (faza de crestere activa)
catagen (faza de regresie a radacinii firului de par)
telogen ( faza inactiva in care firele de par cad)

Doar firele de par aflate in faza anagen a ciclului folicular sunt distruse de terapia laser. Nu toate firele de par dintr-o anumita zona se afla in faza anagen, motiv pentru care sunt necesare sedinte laser multiple (intre 4-10 sedinte) care sa surprinda firele de par ce vor intra in faza anagen. De asemenea, timpul petrecut de firele de par in faza anagen difera in functie de localizare. Acest aspect explica intervalul variabil (4-12 saptamani) la care trebuie efectuate sedintele de epilare laser (ex. 4-6 saptamani pentru zona faciala, 8-12 saptamani pentru membrele inferioare si trunchi).

Contraindicatiile epilarii laser:

 • sarcina
 • infectie herpetica activa sau inactiva a zonei ce urmeaza sa fie tratata (in caz de istoric de herpes pe zona ce urmeaza a fi tratata, dar fara leziuni active in momentul examinarii, se poate initia tratament profilactic antiviral cu o zi inaintea procedurii; acesta se va continua pana in ziua 5-7 postepilare)
 • afectiuni dermatologice active sau leziuni traumatice ale zonei ce urmeaza sa fie tratata
 • afectiuni fotosensibile (ex. Lupus eritematos)
 • istoric de cicatrici hipertrofice sau cheloide
 • tratamentul cu medicamente fotosensibilizante administrate pe cale orala ( ex. Isotretinoin, Acitretin, Doxiciclina, Tetraciclina, Minociclina, Amiodarona, Hidroxicloroquina, etc)
 • tratamentul anticoagulant (ex. Heparina)
 • tratamentul topic recent cu substante fotosensibilizante ( peeling chimic recent, retinoizi topici, etc)
 • tatuaje pe zona ce urmeaza sa fie tratata ( culoarea tatuajului se poate modifica in urma terapiei laser)
 • expunere recenta (sub o luna) la soare sau solar
 • semne (nevi) pe zona ce urmeaza sa fie tratata (contraindicatie relativa)
 • epilarea recenta prin metode ce indeparteaza radacina firului de par (ex. epilarea cu ceara)

Pregatirea inainte de tratament presupune raderea sau epilarea chimica (creme depilatoare), cu 2-3 zile inainte, a zonei ce urmeaza a fi epilata.

Postepilare este interzisa folosirea produselor iritante, ce contin parfum, precum si expunerea directa la soare sau solar a zonei tratate. Imediat postepilare poate aparea o usoara senzatie de discomfort, caldura sau arsura locala, roseata sau edem. Toate aceste sunt tranzitorii (dispar in cateva ore), pot fi ameliorate prin aplicarea de comprese reci si nu trebuie interpretate ca efecte adverse.

Indepartarea laser a firelor de par este o procedura sigura atunci cand se tine cont de fototipul pacientul, de contraindicatiile mai sus enumerate si de ingrijirea postprocedurala. Cu toate acestea sunt posibile complicatii precum:
• formarea de vezicule si cruste ce se vindeca de obicei fara cicatrici
• hiperpigmentarea pielii (cel mai frecvent tranzitorie)
• hipopigmentarea pielii (poate fi permanenta si e mai frecventa la persoanele cu pielea inchisa la culoare)
• formarea de cicatrici hipertrofice, keloide ( in special la cei cu istoric de vindecate cutanata defectuoasa)

Dr. Mitrica Petronela, medic specialist dermato-venerologie