EPILAREA DEFINITIVA LASER
Epilarea laser reprezintă procedura medicală de îndepărtare a părului nedorit din punct de vedere cosmetic sau responsabil de patologii cutanate. Aceasta constă în emiterea de către laser a unei lumini ce va fi absorbită de pigmentul (melanina) de la nivelul rădăcinii firului de păr și convertită în căldură. Astfel, căldura rezultată va distruge ireversibil foliculul pilos (rădăcina firului de păr), fără a afecta tegumentul înconjurător.
Primele aparate laser destinate îndepărtării firului de păr au fost aprobate în 1996. De atunci și până în prezent, s-au făcut progrese remarcabile în ceea ce privește eficiența și siguranța tehnologiei laser.
Laserul Alexandrite 755 nm reprezintă standardul de aur în epilarea definitivă și este de elecție la persoanele cu piele deschisă la culoare (fototip Fitzpatrick I-III). Acest tip de laser este recunoscut ca fiind eficient și sigur. Deși laserul tip Alexandrite este eficient și la persoanele cu piele închisă la culoare, pentru evitarea posibilelor efecte adverse nedorite (roșeață intensă, modificări de culoare permanente sau tranzitorii) , laserul Nd-Yag 1064 nm este de preferat pentru pielea închisă la culoare (fototip Fitzpatrick IV-VI).
Prețurile procedurilor laser pot fi accesate aici TARIFE sau aici DERMATOLOGIE
Indicațiile epilării laser sunt multiple:
Hirsutism – prezența la femei sau copii de fire de păr groase, închise la culoare, în numar mare, cu distribuție de tip masculin (bărbie, buza superioară, piept, areole mamare, linia albă abdominală, față internă coapse). Se estimeaza ca aproximativ una din douăzeci de femei suferă de această afecțiune. Deși în marea majoritate a cazurilor (aproximativ 95%), hirsutismul se asociază cu o sensibilitate crescută a rădăcinii firului de păr, la nivelul normal de hormoni androgeni circulanti, el poate ascunde și afecțiuni endocrine importante de natură suprarenaliană, hipofizară, ovariană (ex. sindromul ovarelor polichistice) sau exogenă (steroizi anabolizanți, testosteron). In acest caz procedura laser trebuie precedată de dozări hormonale adecvate și consult endocrinologic, în funcție de caz.
Hipertricoza – creșterea excesivă a părului în zonele non-androgen dependente (cele localizate în afara zonelor mai sus menționate).
Pseudofoliculita – reacție inflamatorie de corp străin secundară firelor de păr încarnate apărute în urma rasului, manifestată prin iritație, papule (bubițe roșii) și pustule (bubițe cu puroi). Aceasta afecțiune apare cel mai frecvent în zona bărbiei și a gâtului, la bărbații cu păr ondulat.
Foliculita recurentă infecțioasă – (bacteriană, mai rar micotică sau virală) postepilare clasica (lamă de ras, ceară, epilator).
Acneea keloidiană nucală – inflamație la baza firelor de păr din zona cefei, ce evoluează spre formarea de cicatrici hipertrofice, desfigurante. Această afecțiune afecteaza mai frecvent persoanele de rasă neagră. Indepărtarea laser a firelor de păr este cu atat mai eficientă cu cât este efectuată cât mai precoce, anterior formării cicatricilor.
Boala pilonidală – afecțiune inflamatorie cronică a tegumentului și țesutului subcutanat, provocată de creșterea anormală a firelor de păr de la nivelul șanțului interfesier. Indepărtarea laser a firelor de păr din zona afectată s-a dovedit extrem de eficientă în prevenirea recurențelor post-chirurgicale.
Indepărtarea părului nedorit din punct de vedere estetic – deși în cantitate și distribuție fiziologică, și respectiv, reducerea costurilor, timpului petrecut și neplăcerilor asociate epilării clasice.
Firul de păr prezintă 3 faze de dezvoltare ce se repetă ciclic:
• anagen (faza de creștere activă)
• catagen (faza de regresie a rădăcinii firului de păr)
• telogen (faza inactivă în care firele de păr cad)
Doar firele de păr aflate în faza anagen a ciclului folicular sunt distruse de terapia laser. Deoarece nu toate firele de păr dintr-o anumită zonă se află în faza anagen, sunt necesare ședințe laser multiple (între 4-10 ședințe), care să surprindă firele de păr ce vor intra în faza anagen. De asemenea, timpul petrecut de firele de păr în faza anagen diferă în funcție de localizare. Acest aspect explică intervalul variabil (4-12 săptămâni) la care trebuie efectuate ședințele de epilare laser (ex. 4-6 săptămâni pentru zona facială, 8-12 săptămâni pentru membrele inferioare și trunchi).
Contraindicațiile epilării laser:
- sarcina
- infecție herpetică activă sau inactivă a zonei ce urmează să fie tratată (în caz de istoric de herpes pe zona ce urmează a fi tratată, dar fără leziuni active în momentul examinării, se poate iniția tratament profilactic antiviral cu o zi înaintea procedurii; acesta se va continua până în ziua 5-7 postepilare)
- afecțiuni dermatologice active sau leziuni traumatice ale zonei ce urmează să fie tratată
- afecțiuni fotosensibile (ex. Lupus eritematos)
- istoric de cicatrici hipertrofice sau cheloide
- tratamentul cu medicamente fotosensibilizante administrate pe cale orală ( ex. Isotretinoin, Acitretin, Doxiciclina, Tetraciclina, Minociclina, Amiodarona, Hidroxicloroquina, etc)
- tratamentul anticoagulant (ex. Heparina)
- tratamentul topic recent cu substanțe fotosensibilizante ( peeling chimic recent, retinoizi topici, etc)
- tatuaje pe zona ce urmează să fie tratată (culoarea tatuajului se poate modifica în urma terapiei laser)
- expunere recentă (sub o lună) la soare sau solar
- semne (nevi) pe zona ce urmează să fie tratată (contraindicație relativă)
- epilarea recentă prin metode ce îndepărtează rădăcina firului de păr (ex. epilarea cu ceară)
Pregătirea înainte de tratament
Aceasta presupune raderea sau epilarea chimică (creme depilatoare), cu 2-3 zile înainte, a zonei ce urmează a fi epilată. De asemenea, evitarea expunerii la soare cu cel putin 30 de zile înaintea ședintei de epilare laser.
Postepilare este interzisă folosirea produselor iritante, ce conțin parfum, precum și expunerea directă la soare sau solar a zonei tratate. Imediat postepilare poate apărea o ușoară senzație de discomfort, caldură sau arsură locală, roșeață sau edem. Toate acestea sunt tranzitorii (dispar în cateva ore), pot fi ameliorate prin aplicarea de comprese reci și nu trebuie interpretate ca efecte adverse.
Indepărtarea laser a firelor de păr este o procedură sigură atunci când se ține cont de fototipul pacientului, de contraindicațiile mai sus enumerate și de îngrijirea postprocedurală. Cu toate acestea, sunt posibile complicații precum:
• formarea de vezicule și cruste ce se vindecă de obicei fără cicatrici
• hiperpigmentarea pielii (cel mai frecvent tranzitorie)
• hipopigmentarea pielii (poate fi permanentă și e mai frecventă la persoanele cu pielea închisă la culoare)
• formarea de cicatrici hipertrofice, keloide (în special la cei cu istoric de vindecate cutanată defectuoasă).
Dr. Mitrica Petronela, medic specialist dermato-venerologie