Educatie sexuala
Programul de educație sexuală pentru adolescenți este destinat atât elevilor de liceu, cât și claselor mai mari de gimnaziu. Subiectele ce se abordează în cadrul acestui proiect au de-a face cu imaginea de sine și relațiile de prietenie fete-băieți, relațiile sexuale și posibilele lor consecințe: boli cu transmitere sexuală, sarcină, avort.
Modul de predare este unul informal, interactiv, și răspunde unor nevoi ale elevilor în dezvoltare, ce nu sunt de obicei abordate prin programa școlară. Informațiile se oferă intr-un mod empatic, calificat și responsabil.
Dacă înveți la unul din liceele din Cluj-Napoca și ai vrea să venim și la clasa ta pentru a ține astfel de cursuri, vorbește cu dirigintele și faceți-ne din timp o invitație scrisă sau telefonică.
- Indrazneste sa visezi! Fii altfel!
- Ce este abstinenta?
- Avantajele abstinentei
- Bolile cu transmitere sexuala
- Contact sexual mai putin riscant?!
- Avort
Mass-media si sexualitatea
Mesajele sexuale sunt emise zilnic prin intermediul televizorului, filmelor, muzicii si reclamelor. Conceptul de “sex cu oricine si oricand” a imbibat cultura noastra. Sexul este prezentat ca o experienta extatica care aduce doar placere si care nu implica nici un fel de risc. Nu se spune nimic despre rapiditatea inspaimantatoare cu care se transmit bolile cu trasnmitere sexuala, despre suferintele pe care le implica acestea, despre durerea ruperii unei relatii in care se daruieste cea mai intima parte a personalitatii, despre nefericirea unui cuplu care inainte de casatorie s-a implicat in relatii sexuale. Cand se intampla intr-un serial ca unul dintre personajele care duce o viata de promiscuitate sa viziteze o clinica sau un spital pentru a se trata de verucozitati genitale, herpes sau sifilis?
De ce program de educatie sexuala? Pentru ca…
– un număr mare de adolescenţi se expun riscului unei sarcini nedorite, bolilor cu transmitere sexuală şi traumelor emoţionale ce derivă din acestea
– mulţi dintre ei nu sunt conştienţi de riscurile la care se expun
– o mulţime dintre adolescentele care rămân însărcinate apelează la avort fără a şti măcar ce înseamnă, ce presupune şi ce urmări fizice sau emoţionale poate avea acesta
– unii adolescenţi nu sunt capabili să facă faţă presiunii anturajului
– numărul agresiunilor şi al violenţelor este într-o continuă creştere
– consumul de alcool şi droguri devine tot mai frecvent în rândul adolescenţilor
– adolescenţii îşi acordă puţină valoare / nu se apreciază pe ei înşişi şi alegerile lor
Sa astept pana la casatorie? Sunteti nebuni?
Nu, chiar dimpotriva. A avea mai multe relatii sexuale este un fel de ruleta sexuala ruseasca. Nimeni nu se asteapta sa piarda, dar de fapt mult prea multi pierd.
Abstinenta reprezinta abtinerea de la relatii sexuale pentru perioada de dinaintea casatoriei, date fiind riscurile de ordin emotional si fizic pe care le implica acestea.
Abstinenta reprezinta singura alternative viabila pe baza carora se evita riscurile pe care le impune orice relatie sexuala premaritala. Abstinenta inseamna liberatate fata de costurile emotionale, fata de bolile cu transmitere sexuala, fata de sarcinile nedorite si avort.
– Scutit/a de decizia legată de adopţie
– Scutit/a de probleme fizice şi emoţionale legate de avort
– Scutit/a de ameninţarea bolilor cu transmitere sexuală
– Scutit/a de riscurile şi efectele secudare ale luării pilulelor şi folosirii altor metode contraceptive
– Scutit/a de obligaţia de a te căsători cu cineva prea devreme
– Scutit/a de riscul exploatării neintenţionate
– Liber/a să ştii că nu ai afectat capacitatea ta (sau a altcuiva) de reproducere
– Liber/a să-ţi urmezi scopurile în viaţă
– Liber/a să te respecţi pe tine şi să-i respecţi pe ceilalţi
– Liber/a să te încrezi mai mult în căsătorie
– Liber/a să te bucuri de adolescenţă fără să fii supus presiunilor
Efectele sexului dinainte de casatorie
Sexul înainte de căsătorie tinde să distrugă relaţia cuplului înainte ca mariajul să aibă loc.
Mulţi bărbaţi nu vor să se căsătorească cu o femeie care a avut relaţii sexuale cu altcineva. Gândul ar fi: “Este O.K. pentru MINE să am relaţii sexuale cu femeia cu care TU te vei căsători, dar nu este O.K. ca TU să faci sex cu femeia cu care EU mă voi căsători.”
Oamenii care au avut relaţii sexuale înainte de căsătorie tind să aibă căsătorii mai puţin fericite … relaţiile sexuale NU sunt o fundaţie suficient de puternică pentru a construi o relaţie durabilă.
Oamenii care au avut relaţii sexuale înainte de căsătorie sunt mult mai predispuşi la a-şi încheia mariajul printr-un divorţ.
Persoanele, cuplurile care au avut relaţii sexuale înainte de căsătorie sunt predispuse de asemenea la a avea aventuri în timpul căsnicie. Cei care au avut relaţii sexuale înainte de căsătorie sunt de două ori mai predispuşi la a avea aventuri, decât cei care nu au avut relaţii sexuale înainte de căsătorie.
Având relaţii sexuale înainte de căsătorie o persoana poate fi atrasa intr-o casatorie cu o persoana nepotrivita pentru ea.
Persoanele sau cuplurile care au avut relaţii sexuale înainte de căsătorie s-ar putea să ajungă la saturaţie sexuală mai repede decât cei ce se vor căsători. Oricum, ei sunt mult mai puţin satisfăcuţi sexual în timpul căsătoriei lor. Se pare că experienţele sexuale dinainte de căsătorie adesea îi vor urmări.
Sexul premarital poate conduce la simtaminte de vinovatie, de intensitate usoara pana la severa.
Sexul premarital distruge virginitatea.
Sexul premarital prezinta riscul unei sarcini nedorite.
Sexul premarital poate afecta sau distruge o reputatie.
Sexul premarital poate avea drept consecinte anumite disfunctii sexuale la barbat.
HIV/SIDA
SIDA este o boala infectioasa denumita sindromul imunodeficientei dobandite, provocata de virusul HIV care, patruns in organism, distruge sistemul de aparare imunitar. SIDA este manifestarea finala a infectiei cu HIV. Cele mai multe persoane infectate evolueaza la stadiul de SIDA in decurs de cativa ani: 5-7 ani la copii si 7-10 ani la adulti. Virusul HIV se transmite prin trei cai:
– transmitere sexuala: prin contact sexual vaginal, anal sau oral neprotejat
– transmitere sangvina: prin folosirea de seringi si instrumente medicale taioase nesterilizate, prin transfuzie sau contact cu sange infectat.;
– transmitere perinatala: in timpul nasterii, sarcinii sau alaptarii. Virusul nu se transmite prin mangaierea sau imbratisarea unei persoane cre are SIDA, prin contactul cu obiecte utilizzate in comun cu persoana bolnava cu SIDA
Singura cale perfect sigura de a evita infectarea cu HIV este abstinenta sexuala. Nu exista tratament sau vaccine pentru SIDA. Simptomatologia bolii poate fi ameliorata sau intarziata, dar SIDA este o boala ce provoaca moartea.
Sifilis
Sifilisul este cauzat de un microorganism care intra in circulatia sangelui in timpul actului sexual si poate ataca toate partile corpului. Se transmite prin contact direct, de obiecei sexual, cu ulceratiile, punctele rosii sau fluidele (saliva, sperma, sangele, secretiile vaginale) persoanei infectate.In intervalul de 10-90 zile de dupa infectie, o rana poate aparea pe, sau in jurul organelor genitale, rectului sau gurii. Rana este nedureroasa si poate fi confundata din greseala cu un cos sau o rana de raceala. De obicei se vindeca in 2-3 saptamani. Sifilisul poate fi tratat cu antibiotice, dar nici un medicament nu poate repara stricaciunile pe care sifilisul le-a facut deja trupului. Netratat, sifilisul poate cauza orbire si distrugerea sistemului nervos.
Sifilis
Gonoreea este cauzata de o bacterie, care se raspandeste de la persoana infectata la alta persoana in timpul actului sexual. Poate ataca uretra din penisul barbatului, colul uterin, rectul si gatul. La barbat, boala poate cauza arsuri in timpul urinarii si o scurgere din penis. Femeile, de cele mai multe ori nu au nici un simptom si s-ar putea sa nu stie ca sunt infectate, pana cand boala este gasita in timpul unei examinari. Gonoreea netratata poate cauza sterilitate, atat la barbati cat si la femei. La femei aceasta boala poate duce la distrugerea completa a organelor reproducatoare.
Virusul Papilomatos Uman sau HPV-ul
Acesta este probabil cel mai raspandit virus cu transmitere sexuala in Statele Unite. El se gaseste in 65 de tipuri diferite. El produce vegetatii veneriene. HPV-ul este asociat cu cancerul genital la ambele sexe. In SUA aproximativ 5000 de femei mor in fiecare an de cancer cervical (deschiderea uterului). Se estimeaza ca mai mult de 90% din aceste cazuri au legatura directa cu HPV. Infectia cu HPV este incurabila. Acest tip de virus se trasnmite atat pe cale sexuala cat si (ATENTIE!) prin contactul cu pielea. Simpla atingere a zonelor genitale sau contactul cu lenjeria intima ori cu prosopul pot fi suficiente pentru contactarea virusului.
Chlamydia
Chlamydia este o infectie gravacare afecteaza mai ales femeile. Aceasta produce secretii vaginale mai abundente sau dureri la urinare. Majoritatea femeilor si unii barbati nu au nici un semn de boala. Daca apar simptome, acestea apar de obicei dupa 1-6 luni de la contactul sexual. La femei, Chlamydia poate determina poate determina infectarea grava a uterului si a tuburilor falopiene. Poate conduce la sterilitate. O femeie insarcinata poate transmite boala copilului la nastere. Aceasta are consecinte grave asupra nou-nascutului, putand provoca infectii ale ochilor ai ale plamanilor.
Hepatita B
Este produsa de un virus foarte raspandit. In unele tari foarte multe persoane sunt infectate in copilarie sau la nastere. Aceasta boala este foarte periculoasa pentru nou nascuti putand provoca hepatita cronica (ciroza) sau cancer la ficat. Exista mai multe moduri de infectare:
– prin contact sexual
– prin infecatrea sangelui (seringi, transfuzii)
– de la o mama infectata la copilul ei, inainte si in timpul nasterii
– prin saliva
Hepatita B este singura boala cu trasnmitere sexuala pentru care exista un vaccin.
In ciuda epidemiilor de inimi zdrobite si a cumplitelor boli cu transmitere sexuala, mult prea putini oameni sunt gata sa accepte realitatea ca aceste boli ar putea fi complet eliminate daca persoanele neinfectate ar amana relatiile sexuale pana cand s-ar casatori cu un partener caruia sa ii ramana credincios tot restul vietii.
Adeptii contactulului sexual spun ca “Asa ceva nu exista!!”. Relatiile sexuale “cu mai putine riscuri“, presupun, de obiecei, luarea urmatoarelor masuri de precautie:
Limitarea partenerilor cu care o persoana intretine relatii sexuale. Mai putini parteneri inseamna mai putine riscuri de expunere la boala.
DAR: O boala mortala poate fi transmisa printr-un singur contact cu un singur partener infectat.
Cunoasterea in linii mari a trecutului sexual al partenerului/ partenerei si, probabil, evitarea relatiilor sexuale cu persoanele care au avut mai multi parteneri.
DAR: De unde stii ca potentialul tau partener iti ofera toate informatiile necesare despre viata sa sexuala, mai ales daca are ceva de ascuns? Si cum ai sa afli situatia partnereilor potentialului tau partener si cea a partenerilor acestor parteneri si cea a partenerilor partenerilor lor si asa mai deparrte? Din perspectiva bolilor infectioase, o persoana nu are contact sexual doar cu partenerul din prezent, ci cu toate persoanele cu care acesta a avut relatii sexuale, cu toti partenerii acestora si asa mai departe.
Foloseste intotdeauna prezervativul
DAR: Daca el nu vrea sa il poarte? Si daca se rupe? Cu o rata de esec ce ajunge pana la 35%, prezervativele nu au fost considerate niciodata cel mai eficient mod de prevenire a sarcinii: si, oriunde poate patrunde sperma, pot patrunde si chlamydia, herpesul virusul HPV si toate celelalte.
Si atunci? Merita ca cineva sa isi riste viata pentru o simpla distractie de o noapte?
În urma chestionarelor pe care le aplicăm în licee, constatăm că în cazul unei sarcini nedorite, cei mai multi adolescenți recomandă avortul, fără însă a avea vreo idee asupra implicațiilor pe care acesta le are.
Ultimele statistici arată 850 de fete cu vârste curpinse între 11 şi 14 ani au rămas însărcinate în România în perioada ianuarie 2012-martie 2013. Aproape 600 dintre ele au renunţat la sarcină. Anul trecut cele mai multe minore au rămas însărcinate înainte de a împlini 15 ani. În ceea ce priveşte segmentul de vârstă 15-19 ani, avem 15.252 de cazuri înregistrate, dintre care peste 70% au avortat.