Ecografie

Cabinet ecografie Cluj

ecografie

Medici disponibili pe specialitatea Ecografie:

Ecografia este o metodă de examinare imagistică, neinvazivă și nedăunătoare organismului. Astfel, ea poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, inclusiv la femeia însărcinată sau la copii.

Ecografia ne permite să vizualizăm în principal structura, dar și funcționalitatea majorității organelor. Cu câteva excepții, și anume: undele sonore neputând traversa osul și nici conținutul aeric al plămânului, nu pot fi vizualizate ecografic organele care sunt acoperite de suprafețe osoase cum ar fi: creierul, măduva spinării sau măduva osoasă și nici plămânul.

Principiul ecografiei se bazează pe faptul că ultrasunetele emise de transductorul ecografului, trecând prin organismul uman se reflectă la fiecare interfață dintre două medii cu densitate diferită. Apoi, acestea sunt captate din nou de transductor și transformate în imagini pe monitorul ecografului, imagini care reflectă structura organelor vizualizate.

Citește mai departe…

Tipuri de Ecografie disponibile la Clinica Pro Vita din Cluj!

Ecografia Doppler este o tehnică folosită pentru explorarea structurii vasculare a diverselor organe ale corpului și oferă indicii despre starea vaselor sanguine, viteza de circulație a sângelui, despre eventualele obstrucții, îngustări sau dilatații ale vaselor de sânge.

Ecografia Doppler ne poate da indicii despre caracterul malign sau bening al unei formațiuni tumorale, formațiunile maligne fiind în general foarte bine vascularizate. Examenul Doppler este prescris cu precădere în cardiologie, neurologie și obstetrică.

Ecografia 3D este o ecografie în care organul examinat se poate vedea în forma lui spațială-tridimensională, adică pe toate cele 3 coordonate ale spațiului. Acest tip de ecografie presupune doi timpi de examinare, și anume: timpul de scanare, în care aparatul face o scanare complet a organului și apoi timpul de prelucrare în care examinatorul prelucrează imaginile obținute în urma scanării, până ajunge la forma finală a imaginii.

Ecografia 4D este o ecografie în care organul/structura examinat/ă se poate vizualiza ca imagine 3-dimensională și în plus avem o examinare în timp real. Astfel, nemaifiind necesar timpul de prelucrare al imaginilor scanate cum se întâmplă la ecografia 3D. Modul 4D are aplicabilitate în special în ecografia de sarcină.

Ecografia cardiacă oferă extrem de multe informații despre starea de sănătate a inimii. Putem obține informații despre starea valvelor inimii: mitrala, tricuspida, despre starea valvelor de la originea aortei și pulmonarei. Ne oferă detalii despre stenozele sau insuficiențele acestor valve, cât și despre aspectul lor morfologic, despre depunerile calcare sau de altă natură pe valvele inimii.

Ecografia cardiacă oferă informații despre starea cordajelor, a mușchilor papilari a endocardului, a miocardului și a pericardului, despre dimensiunea și forma ventriculilor sau atriilor, despre mobilitatea sau imobilitatea mușchiului cardiac, despre performanțele globale ale inimii, despre vascularizația cordului etc. Așadar, astăzi, ecografia cardiacă a devenit o investigație indispensabilă în specialitatea cardiologiei.

Ce este Ecografia Tiroidiană?

Ecografia tiroidiană oferă informații despre dimensiunile tiroidei, despre structura și vascularizatia tiroidei. De asemenea, despre prezența sau absența unor formațiuni chistice sau nodulare precum și posibilitatea de orientare asupra acestor structuri dacă au caracter benign sau malign.

De exemplu, o formațiune chistică ce depășește o anumită dimensiune și care are un contur neregulat, cu un conținut neomogen în interiorul ei și cu calcificări cu con de umbră și o vascularizație intensă, ridică suspiciunea de malignitate.

Un chist cu contur regulat fără vascularizație în interior și cu un conținut omogen și calcificări cu artefact de coadă de cometă se consideră benign. Un nodul hipoecogen cu contur neregulat, greu de delimitat față de țesuturile din jur și care are calcifieri punctiforme în interior și o vascularizație abundenta în interior, ridică suspiciunea de cancer.

Un nodul hiperecogen sau izoecogen care are un contur regulat, uneori cu un halou hipoecogenic în jur și care are un conținut omogen și vascularizație periferică, este considerat a fi benign.

Cu toate acestea, ecografia nu poate spune cu precizie de 100% caracterul de malign sau bening, ci doar suspiciunea de malign sau benign.
Pentru a spune cu exactitate dacă o formațiune tiroidiană este benignă sau malignă este necesară efectuarea unei biopsii a formațiunii.

Ecografia testiculara: Oferă informații despre testicul și învelișurile sale, despre structura testiculului, despre mărimea acestuia, despre prezența sau absența unor noduli sau chisturi ce pot avea caracter benign sau malign. De asemenea, ecografia oferă informații despre integritatea și vascularizația testiculului.

Astfel, in cazul unor traumatisme sau torsiuni testiculare ecografia oferă informații esențiale care dictează cursul următoarelor acțiuni medicale ce trebuiesc luate.

De exemplu, o ruptură de albuginee (mebrana fiboasa care înconjoară testiculul) survenită în urma unui traumatism, necesită intervenție exploratorie și reparatorie pentru a evita autoagresiunea imună asupra testiculului, care ar putea compromite testiculul și conduce la sterilitate.

Ecografia, de asemena, face diferețierea între torsiunea testiculară și orhită sau epididimită. O torsiune testiculară merge cu durere violentă a testicolului, iar ecografic circulația sanguină este redusă sau absentă. In orhită sau epididimită avem de asemenea durere, dar circulația sanguină a testicolului este intensă.

Ecografia mamară: reprezintă examinarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor – metodă care nu iradiază și este nedureroasă. Astfel, ecografia mamară, poate fi efectuată în orice perioadă a ciclului menstrual al pacientei, și repetată ori de câte ori se dorește.

Ecografia de sân este indicată ca primă metodă de investigație pentru pacientele sub 40 de ani, a femeilor gravide sau a celor care alăptează.

Când ne programăm pentru ecografie mamară?

Ecografia mamară este indicată în special atunci când: apar dureri de sân persistente care nu au legătură cu cliclul menstrual, apariția de noduli mamari noi sau modificarea celor existenți. De asemena, dacă apare eritemul, edemul, tumefacția sânului, scurgeri ale mameloanelor în special dacă sunt unilaterale. Depistarea de noduli în timpul palpării axilelor. O altă indicație poate să fie înaintea intervențiilor de augumentare mamară. Și nu în ultimul rând ca metodă de preveție, prin efectuarea unei ecografii mamare anual.

Tarife

Lei Serviciu
200 Ecografie abdominală
160 Ecografie tiroidiană
160 Ecografie părți moi
170 Ecografie testiculară
230 Ecografie mamară (bilateral+axile)
180 Ecografie de reflux gastroesofagian (copii)
170 Ecografie de șold bebeluși
160 Ecografie organe genitale interne (copii)

Dr. Ille David

Medic specialist pediatru, competență ecografie generală


Programare online

Dr. Moldovan Ramona

Medic primar radiologie-imagistică medicală


Programare online