Dezvoltarea fătului

Câteva repere în dezvoltarea intrauterină.

„Exista doua moduri de a-ti trai viata. Unul ca si cum nu ar exista miracole. Celalalt ca si cum totul ar fi un miracol.” Fiecare copil este un miracol.

Albert Einstein

Concepția umană reprezintă momentul începerii unei noi vieți, rezultată prin contopirea nucleului ovulului cu al spermatozoidului și care definește deja din punct de vedere genetic noua ființă umană. Spermatozoidul și ovulul aduc fiecare câte 23 de cromozomi. Combinația rezultată din 46 de cromozomi formează o structură cromozomică nouă, unică, numită zigot.

Incepând cu o singură celulă care este zigotul, fiecare celulă a copilului în dezvoltare conține 3 miliarde de perechi de baze azotate.

Informația genetică conținută în nucleu este o bibliotecă fantastică de informații. La momentul concepției, cantitatea de informații depozitate în fișierele acestui hard disc genetic care este AND-ul, este de 50 ori mai mare decât informațiile cuprinse în întregul set al Enciclopediei Britanice.

dezvoltarea-fatului-01-fertilizarea

Fertilizarea


3 săptămâni

Inima în dezvoltare a copilului, începe să bată la aprox 21 de zile de la fertilizare.

Sistemul nervos îcepe să se dezvolte în timpul celei de a treia săptămâni de sarcină, iar pana la începtul celei de a 5-a săptămâni, creierul se divide în 5 vezicule cerebrale primitive.


5 săptămâni

Rinichii permanenți apar în săptămâna a 5-a și încep să funcționeze aproximativ șase săptămâni mai târziu.


6 săptămâni

Undele cerebrale ale copilului în dezvoltare sunt măsurabile pentru prima dată în cea de-a șasea săptămână de sarcină.

Diafragma se formează la șase săptămâni și este completă până la 8 săptămâni de sarcină.

Sughițul a fost observat încă de la această fază timpurie.

Deoarece uterul este relativ insensibil la atingere, iar trupul embrionul este încă atât de mic, mama nu poate simți primele mișcări ale bebelușului care încep la aproximativ șase săptămâni.


Sfârșitul săptămânii 6

Mărimea aproximativă la 6 săptămâni este de aprox. 22-24mm.


7 săptămâni

Formarea sistemului imun începe la 7 săptămâni, când limfocitele B, un tip de celule sanguine, apar în ficat. La 10 săptămâni acestea sunt prezente în splină și în sânge. Deja la 11 săptămâni apar dovezile competenței imunologice, care este definită ca abilitate de a lupta împotriva infecției.

Bebelușul are celule care formează mugurii gustativi la începutul săptămânii a șaptea. Embrionul are mai mulți muguri gustativi și o mai largă distribuție a lor, decât pot fi văzuți pe limba adultului.

Incepand cu 7 săptămâni, copilul are abilitatea de a-și roti capul și își atinge fața cu mâinile în acest stadiu. Embrionul de 7 săptămâni a fost fotografiat sugându-și degetul.

Sexul genetic al fiecarui individ este definit din momentul concepției, dar organele sexuale interne încep să se formeze la 6 – 7 săptămâni.

Deși aspectul exterior al organelor genitale la băiat și fetiță sunt asemănătoare în stadiile timpurii de dezvoltare, genul copilului poate fi indentificat vizual doar la 12 săptămâni.

Perioada embrionară – care se întinde de la concepție până la 8 săptămâni inclusiv – este importantă pentru dezvoltarea umană, pentru că dezvoltarea celor mai importante organe se produce în această perioadă.


dezvoltarea-fatului-05

8 săptămâni

Sfârșitul săptămânii 8

Receptorii cutanați pentru durere, căile senzitive din măduva spinării și talamusul sunt structurile nervoase necesare pentru recepționarea durerii. Ele încep să se formeze în săptămâna a 8-a și sunt operationale în săptămâna a 13-a. Prima activitate cerebrala detectabilă ca răspuns la noxe și stimulare dureroasă, apare prima dată între 9 și 10 săptămâni. Intregul corp – cu excepția spatelui și vârfului capului, răspund la stimularea dureroasă, pe la 13 săptămâni și jumătate.

De la 9 săptămâni până la naștere, copilul se numește făt. “Făt” este un cuvânt din limba latină care înseamnă urmaș.


9 săptămâni

Ochii se închid la 9 săptămâni și rămân închiși pâna la 26 de săptămâni. Deoarece mușchii oculari se dezvoltă foarte de timpuriu este posibil să vezi mișcările rapide ale globilor oculari în timpul somnului sau când își schimbă poziția.

Buzele sunt acum complet formate.


10 săptămâni

In a zecea săptămână de viață, copilul poate să producă atât mișcări lente cât și mișcări rapide, cu membrele inferioare și cele superioare. Unghiile încep să se dezvolte în timpul săptămânii 10.

Mărimea la 10 săptămâni este de aprox. 60 mm.


dezvoltarea-fatului-06

16 săptămâni


Trimestrul al doilea de sarcină: 3 – 6 luni

In acestă perioadă se remarcă o achizitie rapidă de funcții noi. Incepand cu vârsta de 14 săptămâni, fătul are deja mișcări de deglutiție. Fătul poate răspunde la stările emoționale ale mamei, prin intensificarea activității motorii sau a frecvenței cardiace.


Trimestrul al treilea de sarcină: 6-9 luni

Această perioadă se caracterizează printr-o creștere în dimensiune a fătului, care implică predominant țesutul celular subcutanat și masa musculară.


Bibliografie:

Link util: www.justthefacts.org/continue.asp