Metroragia, sau sângerarea uterină anormală, reprezinta orice sangerare uterina, exteriorizata prin vagin, care are loc în afara menstruației. Metroragia se referă la neregularități ale ciclului menstrual în ce privește durata, volumul, frecvența sau ciclicitatea. Cauzele metroragiei sunt multiple și inofensive de cele mai multe ori. Cu toate acestea, uneori, metroragia poate trăda și o patologie mai severă.
Astfel, pentru metroragie sau sângerarea uterină anormală trebuie întotdeauna căutați factorii cauzatori. Și aceaștia pot fi identificați de cele mai multe ori cu ajutorul examenului clinic și al examinării ecografice.
Care ar fi câteva dintre posibilele cauze ale metroragiei?
- săngerarea disfuncțională, atunci când este inhibată ovulația datorită unor dereglari hormonale, ce apar cel mai frecvent în adolescență sau înainte de menopauză, în anumite patologii endocrine, în administrarea unor medicamente sau în schimbări majore ale stilului de viață.
- sângerarea legată de sarcină, precum: spotting de nidare, avort spontan, sarcină extrauterină, sarcină molară, infecție post avort sau post-partum
- formațiuni tumorale benigne, cum ar fi fibroamele uterine, polipii endometriali, cervicali, adenomioza
- formațiuni tumorale maligne: cancer endometrial, cancer de col uterin, cancer vaginal sau cancer ovarian secretant de hormoni
- hiperplazie endometrială, adică mucoasa uterină îngroșată sau dimpotrivă endometru atrofic, adică prea subțire
- infectii: ITS (infecții cu transmirete sexuală), endometrită cronică
- prezenta unui DIU (dispozitiv intrauterin sau sterilet)
- un posibil traumatism
- o posibilă malformație arterio-venoasă
- diverse boli sistemice care afectează coagularea sângelui.
Tratamentul, bineînțeles, se va face în funcție de cauza care a determinat sângerarea. Dar pentru o investigație și diagnostic precis este nevoie să vă prezentați la medicul ginecolog.
Dr. Oana Maria Pop, medic specialist obstetrică ginecologie