ACNEEA VULGARA

Acneea vulgară. Cauze, forme clinice, tratamentul acneei.

acneea vulgară

Ce este acneea vulgară?

Acneea vulgară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în practica dermatologică curentă. Astfel, aproape orice pacient având un grad de acnee la pubertate, cu rezoluția spontană a leziunilor acneice în viața de adult tânăr. Deși nu pune viața în pericol, poate fi extrem de supărătoare și poate afecta pe termen lung înfățișarea unei persoane. Și poate astfel să declanșeze adeseori tulburări emoționale serioase (depresie, respect de sine scăzut, rușine, furie, limitarea vieții sociale).
Debutul afectiunii este la pubertate, si cu cât începe mai devreme, cu atât este mai severă, mai persistentă și mai greu de tratat. Afectează ambele sexe, însă cele mai severe forme le întâlnim la sexul masculin datorită secreției de androgeni.
Acneea vulgara este o afecțiune a foliculului sebaceu, care împiedică eliminarea sebumului produs de glandele sebacee și care determină multiplicarea unei bacterii a pielii în interiorul porilor blocați.

Care sunt câteva cauze ale apariției acneei:

– predispoziția genetică a pacientului – adesea există istoric în familie a acestei afectiuni;

– secreție crescută de sebum (glande sebacee mai mari, mai active);
– proliferarea Propionibacterium acnes și a Stafilococului epidermidis (două microorganisme care în mod normal există pe tegument) în condiții de seboree, cu apariția de leziuni caracteristice acneei;
– factorul hormonal: hormonii androgeni (testosteron, dihidroepiandrosteron și androstendion) sunt secretați în excess în glandele suprarenale, ovare și țesutul adipos;
– producția crescută și acumularea celulelor din stratul superficial al tegumentului cu formarea de comedoane;
– folosirea unor produse necorespunzatoare de igienă a feței (curățare, demachiere) care devin comedogene sau iritante;

Forme clinice de acnee vulgară:

1. Acneea comedoniană este atunci când apar comedoane închise și deschise (puncte negre și puncte albe închistate) mai ales la nivelul frunții, obrajilor, în jurul nasului; pot exista câteva leziuni sau chiar zeci de astfel de leziuni punctiforme.

2. Acneea papulo-pustuloasă este atunci când apar papule (leziuni roșii, ferme, proeminente pe suprafața pielii, uneori profunde și dureroase) și pustule (leziuni inflamatorii cu conținut gălbui, purulent (‘’coșuri’’), puține comedoane, cu localizare la nivelul feței, pieptului/decolteului și spatelui. De obicei, aceste leziuni se vindecă cu cicatrici, având o evoluție cronică și persistentă peste ani.

3. Acneea conglobată. Aceasta este cea mai severă formă de acnee vulgară, cu comedoane, papule, pustule, abcese ce drenează puroi, fistule, cicatrici deprimate și cicatrici keloidiene. Acest tip de acnee apare la nivelul feței, pieptului, spatelui și se poate extinde pe brațe, abdomen, fese sau scalp. Acneea conglobată are o evolutie cronică cu episoade dureroase de acutizare.

Tratamentul acneei

Tratamentul acneei vulgare este unul complex, ce urmărește cauza ce a declanșat sau care întreține acneea, este individualizat în funcție de forma de acnee și întodeauna discutat și adaptat nevoilor pacientului.
Pentru un diagnostic corect și complet, adesea sunt necesare investigații suplimentare:
– examen microbiologic pentru a exclude o foliculită cu germeni Gram negativi sau Gram pozitivi;
– analize hormonale și/sau consult endocrinologic;
– consult ginecologic și ecografie ovariană pentru a exclude existența unor chiste ovariene.

Pași de urmat în tratamentul aceneei:

– tratamentul pornește de la utilizarea unor produse dermatocosmetice specializate de curățare a feței, adaptate în funcție de tipul tenului;
– asocierea unor crème/geluri aplicate topic pentru a favoriza eliminarea microchistelor și comedoanelor (acid salicilic, retinoizi), sau pentru a calma leziunile inflamatorii (benzoil peroxid, antibiotic topic, acid azelaic);
– tratament oral: antibiotice (Minociclina, Doxiciclina), retinoizi (Sotret, Roaccutane);
– terapie hormonală, în cazul în care există dezechilibre hormonale: contraceptive orale;
– tratament dermatocosmetic: îndepărtarea și drenajul leziunilor specific acneice (pustule, comedoane, microchiste) urmate de microdermabraziune si/sau peeling chimic;
– tratament LASER sau IPL pentru cicatrici postacneice.

In loc de încheiere
Pacienții care suferă de acnee vulgară trebuie să fie conștienți că această afecțiune apare pe fondul unei predispoziții genetice și a unui teren hormonal, fără a avea legatură cu alimentația sau igiena personală. Adresarea din timp dermatologului, utilizarea în mod adecvat a produselor dermato-cosmetice indicate și urmarea tratamentului cu răbdare și consecvență, duc la rezultate terapeutice satisfăcătoare.

Dr. Claudia Petruți, medic specialist dermato-venerologie