Ecografia mamară

Ecografia mamară

Ecografia mamarăEcografia mamară este o metodă de examinare imagistică nedureroasă, neiradiantă, neinvazivă. Este ușor accesibilă, repetabilă și de scurtă durată (durează 15-30 min). Această metodă de investigație ne oferă informații importante despre eventualele patologii mamare.

Care sunt beneficiile ecografiei mamare?

Ecografia mamară are ca principiu de bază propagarea diferită a ultrasunetelor în țesuturi. Ca rezultat obținem imagini care redau structura sânului. Astfel se pot identifica leziunile mamare, nodulare chistice sau parenchimatoase, dilatările ductale, aspectele inflamatorii, etc. Meritul esențial al ecografiei de sân este că ajută în efectuarea diferențierii între leziunile benigne și cele cu suspiciune de malignitate. Așadar ecografia mamară este foarte utilă în stabilirea diagnosticului precoce de cancer mamar, chiar pentru leziuni începând de la 3-4 mm în diametru.

Când se recomandă efectuarea ecografiei mamare?

Până la vârsta de 40 de ani, ecografia mamară este metoda de primă intenție în investigarea sânului. Se recomandă efectuarea unei ecografii mamare pe an.  După vârsta de 40 de ani, când sânul este mai puțin dens, se recomandă ca primă metodă de investigație mamografia.  În cazul acesta, ecografia se folosește ca metodă complementară, alături de elastografie și rezonanță magnetică (RMN).

Pregătirea pacientei

Ecografia mamară se poate efectua în orice perioadă a cicului menstrual, fără pregatire prealabilă a pacientei și poate fi efectuată inclusiv la femei gravide sau femeilor aflate în perioada de alăptare.

Care sunt indicațiile ecografiei mamare?
  • identificarea la palpare a  unei leziuni nodulare sau a unei modificări de consistență a sânului,
  • modificări ale pielii: roșeață, îngroșare, ulcerații, etc,
  • tumefacție a sânului, asimetrie, retracții mamelonare,
  • secreții mamelonare, în special cele unilaterale,
  • durere la nivelul sânului,
  • tumefierea ganglionilor axilari,
  • evaluare periodică a pacientelor cu factori de risc,
  • evaluarea implanturilor mamare.

Pot și bărbații să facă ecografie mamară?

Ecografia (ultrasonografia) mamară nu este o metodă de examinare limitată sexului feminin. Și bărbații pot beneficia de aceasta, dacă apar modificari clinice ale sânului, făcându-se astfel diferențierea între  ginecomastie, adipomastie, cancer mamar.

Ce urmează după o ecografie mamară?

După efectuarea ecografiei mamare, medicul eliberează un buletin de  investigație ecografic. Tot medicul care a făcut ecografia poate recomanda investigații suplimentare (mamografie, elastografie, rezonanță magnetică, puncție-biopsie). În plus, va face recomandări pentru stabilirea intervalului controalelor periodice și va indica tratamement medicamentos acolo unde este cazul.

Preturile pot fi consultate aici: http://www.clinicaprovita.ro/servicii/ecografie/

DR. DIANA MAXIM-TERHEȘ, medic specialist radiologie și imagistică medicală