Ecografia mamară

Ecografia mamară

Ecografia mamarăEcografia mamară este o metodă de examinare imagistică nedureroasă, neiradiantă, neinvazivă, ușor accesibilă, repetabilă și de scurtă durată (durează 15-30 min), care oferă informații importante despre eventuale patologii mamare.

Are ca principiu propagarea diferită a ultrasunetelor în țesuturi, având ca  rezultat obținerea de imagini care redau structura sânului. Astfel, se pot identifica leziunile mamare, nodulare chistice sau parenchimatoase, dilatările ductale, aspectele inflamatorii, etc. Meritul esențial al ecografiei de sân este de a ajuta în efectuarea diferențierii între leziunile benigne și cele  cu suspiciune de malignitate și astfel în efectuarea diagnosticului precoce de cancer mamar pentru leziuni începând de la 3-4 mm diametru.

Până la vârsta de 40 de ani, ecografia este metoda de primă intenție în investigarea sânului, fiind recomandată a se efectua anual. După vârsta de 40 de ani, când sânul este mai puțin dens, se recomandă ca primă metodă de investigație mamografia, iar ecografia doar ca și metodă complementară, alături de elastografie și rezonanță magnetică.

Pregătirea pacientei

Ecografia de sân se poate efectua în orice perioadă a cicului menstrual fără pregatire prealabilă a pacientei, inclusiv la femei gravide sau în perioada de alăptare.

Indicațiile ecografiei mamare sunt următoarele:
  • identificarea la palpare a  unei leziuni nodulare sau a unei modificări de consistență a sânului
  • modificări ale pielii: roșeață, îngroșare, ulcerații, etc.
  • tumefacție a sânului, asimetrie, retracții mamelonare
  • secreții mamelonare, în special cele unilaterale
  • durere la nivelul sânului
  • tumefierea ganglionilor axilari
  • evaluare periodică a pacientelor cu factori de risc
  • evaluarea implanturilor mamare

Ultrasonografia mamară nu este o metodă de examinare limitată  sexului feminin, bărbații putând beneficia de aceasta, dacă apar modificari clinice ale sânului, făcând astfel diferențierea între  ginecomastie, adipomastie, cancer  mamar.

După efectuarea ecografiei medicul eliberează un buletin de  investigație și poate recomanda investigații suplimentare (mamografie, elastografie, rezonanță magnetică, puncție-biopsie), va stabili intervalul controalelor periodice și va indica tratamement medicamentos dacă  este  cazul.

Preturile pot fi consultate aici: http://www.clinicaprovita.ro/servicii/ecografie/

DR. DIANA MAXIM-TERHEȘ, medic specialist radiologie și imagistică medicală