ECOGRAFIA IN SARCINA

ECOGRAFIA IN SARCINA

 
 

IMG_3898Poate nici o alta metoda de investigatie nu a avut un impact atat de mare asupra obstetricii ca si examinarea ecografica. Astazi nu se poate concepe un serviciu de supraveghere a sarcinii fara a avea un serviciu de ecografie, ecograful intrand in arsenalul specialitatii obstetrica ginecologie. Avantajul major al acestei metode este faptul ca nu este invaziva, e nedureroasa si permite obtinerea de informatii in timp real. Exista doua modalitati prin care se poate efectua ecografia de sarcina: transabdominal (pe abdomenul pacientei) si endovaginal (prin vagin).

Ecografia in primul trimestru de sarcina (pana la 12 saptamani):
ecografie primul trim

Calea endovaginala este metoda cea mai recomandata pentru studiul uterului si a continutului acestuia in primul trimestru de sarcina. Ea permite vizualizarea precoce a embrionului precum si a altor structuri embrionare. Examinarea se face cu vezica urinara golita pentru ca o vezica urinara plina poate modifica pozitia normala a uterului si a ovarelor.

Ce informatii ne aduce ecografia in primul trimestru de sarcina?                                                                 – confirma prezenta sarcinii. Embrionul poate fi observat si masurat de la 5 saptamani si jumatate de sarcina;

– estimeaza varsta gestationala (varsta sarcinii).  La paciente care nu pot dezvalui cu precizie data ultimului ciclu menstrual trebuie facute masuratori ale embrionului cat mai precoce pentru stabilirea corecta a varstei sarcinii;

– stabileste viabilitatea sarcinii (daca embrionul este viu);

– stabileste daca sarcina este situata intrauterin (in interiorul uterului) sau extrauterin (in afara uterului).

– in caz de sangerari vaginale in primul trimestru de sarcina, stabileste daca sarcina se dezvolta normal sau daca avem de-a face cu o patologie asociata: prezenta de hematoame in jurul sacului ovular (cheaguri de sange) care pot duce la avort spontan (pierderea sarcinii).

Ecografia in trimestrele II si III de sarcina.

Incepand cu trimestrul II de sarcina (dupa 12 saptamani) metoda cea mai folosita de efectuare a ecografiei este transabdominala. In practica, prima ecografie importananta de trimestru 2 se face intre 20 si 22 de saptamani. Scopurile acesteia sunt:

– depistarea posibilelor malformatii fetale;

– depistarea intarzierii de crestere intrauterina (fatul nu creste suficient);

– verificarea datei probabile pentru nastere.

In trimestrul III (dupa 28 de saptamani) cea mai importanta este la aproximativ 32 – 33 de saptamani. Obiectivele urmarite sunt:

– in principal aprecierea starii de sanatate, a cresterii si maturitatii fetale;

– reverificarea morfologiei fetale (studiul dezvoltarii organelor fetale);

– localizarea placentei.

Un alt rol foarte important al ecografiei in sarcina este faptul ca permite efectuarea unor investigatii mai invazive cum sunt amniocenteza (prin care se recolteaza lichid amniotic)  si biopsia de vilozitati coriale (prin care se recolteaza fragmente din placenta) acestea fiind necesare in stabilirea diagnosticului unor anomalii genetice (sindrom Down, Edwards). Tot cu ajutorul ecografiei se efectueaza dublul test intre 11 si 13 saptamani si triplul test intre 16 si 18 saptamani, pentru detectarea riscului de sindrom Down sau Edwards.

Ce presupune o ecografie in sarcina?

Pacienta va sta intinsa pe masa de examinare, iar pentru examinarea transabdominala medicul va aplica un gel pe abdomen care va permite propagarea ultrasunetelor apoi va plimba de-a lungul abdomenului sonda ecografica. Ultrasunetele se lovesc de structurile corporale si de bebelusul din uter, iar sonda ecografica receptioneaza undele care se intorc fiind recompuse intr-o imagine pe un monitor. Zonele albe sau gri afisate infatiseaza oasele si tesuturile in vreme ce zonele intunecate indica lichidul amniotic din jurul bebelusului. Aceasta examinare nu este dureroasa, sonda ecografica putand crea o anumita presiune asupra abdomenului insa aceasta nu reprezinta nici un disconfort. Daca sarcina este mai mare de 18 saptamani, este posibil ca si bebelusul sa distinga unele vibratii care insotesc procedura, fara a-l afecta in vreun fel. Examinarea endovaginala presupune introducerea unei sonde ecografice in vagin, dupa aplicarea in prealabil a gelului ecografic, aceasta nefiind o procedura dureroasa.

Cate ecografii se fac in sarcina?

Nu exista un numar prestabilit  de ecografii pe care o femeie insarcinata trebuie sa il respecte. O ecografie suplimentara este indicata ori de cate ori se suspecteaza o anomalia a sarcinii. In practica, prima ecografie este indicata la 7 saptamani de sarcina pentru confirmarea sarcinii, excluderea unei sarcini extrauterine, confirmarea prezentei activitatii cardiace si stabilirea varstei sarcinii si a datei probabile a nasterii.

O a doua ecografie se efectueaza in saptamanile 20-22 de sarcina, pentru a verifica prezenta unor posibile malformatii fetale, intrucat fatul este suficient de mare pentru o evaluare atenta a anatomiei fetale – de aceea se numeste si ecografie morfologica. Sarcina multipla este evaluata cu precizie tot acum, se evalueaza parametrii de crestere ai bebelusului, se determina pozitia placentei si sexul bebelusului.

Multe centre efectueaza o ecografie si intre 11-14 saptamani de sarcina pentru a determina grosimea  translucentei nucale (pliul cefei)! si prezenta osului nazal fetal ce ajuta la diagnosticarea sindromului Down. O noua ecografie poate fi recomandata in saptamana 32 sau chiar mai tarziu pentru determinarea pozitiei fatului, a greutatii, ritmului de crestere, se va verifica pozitia si greutatea placentei. Unii medici efectueaza o ultima ecografie in saptamanile 39-40 de sarcina, pentru a verifica cantitatea de lichid amniotic, greutatea si ritmul cardiac al fatului. Numarul total de ecografii depinde de starea sarcinii; daca la o ecografie au fost descoperite anumite anomalii, atunci sarcina necesita o evaluare suplimentara.

Ecografia Doppler

Este folosita pe scara larga pentru a evalua ritmul cardiac fetal, evaluarea starii de sanatate a fatului in conditiile unei restrictii de crestere intrauterina, evaluarea raspunsului fetal in stari ca hipoxia (aport redus de oxigen) sau anemia. De obicei, ecografia Doppler investigheaza starea arterei ombilicale, arterelor cerebrale medii fetale sau arterelor uterine materne. Utilizarea maparii prin colorarea fluxului sangvin poate descrie in timp real circulatia sangelui prin vasele de sange fetale, directia fluxului fiind reprezentata de diferitele culori utilizate. Facilitatile Doppler sunt parte integranta a oricarui aparat modern de ecografie, astfel pacientul nu trebuie sa fie conectat la un alt dispozitiv pentru investigarea Doppler.

Ecografiile 3D si 4D

3D baby

Ecografiile 3D si 4D furnizeaza informatii tridimensionale (lungime, latime si inaltime respectiv timp pentru 4D) a ceea ce dorim sa examinam. Folosesc acelasi tip de ultrasunete ca si ecografia 2D, insa reflectate in mai multe unghiuri. Sonda ecografica scaneaza o serie de imagini ale subiectului, iar computerul le proceseaza si reda o imagine tridimensionala, adesea impresionanta pentru parinti, fiind posibila crearea unei legaturi psihologice intre parinte si viitorul nou nascut. Avantajele acestei metode sunt indiscutabile: anomalii congenitale mai greu detectabile prin metoda clasica, cum ar fi spina bifida, palatoschizis (gura de lup), polidactilia (degete in plus) pot fi vizibile mai bine ca urmare a ecografiei 3D. Exista unele impedimente in obtinerea unor imagini satisfacatoare, cum ar fi: pozitia fatului, cantitatea de lichid amniotic, gradul de obezitate matern, calitatea imaginii depinzand si de abilitatea ecografistului.

Mai recent pe piata au aparut ecografiile 4D care permit vizionarea imaginilor tridimensionale in miscare, deci evidentierea miscarilor fatului in timp real. Pentru obtinerea unor imagini superioare calitativ, perioada optima recomandata pentru efectuarea ecografiei 4D este intervalul 26-32 de saptamani.

Riscuri ale ecografiei in sarcina

Studiile efectuate pana acum nu au evidentiat anomalii la nivelul embrionilor produse de ultrasunete.

Dr. Oancea Ana-Maria, medic specialist obstetrica-ginecologie